Mag een (oud)werknemer zijn werk voortzetten als zzp-er?

Inhoudopsgave

LAATSTE NIEUWS

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF!

No spam, notifications only about new products, updates.

Mag een (oud)werknemer zijn werk voortzetten als zzp-er?

Wil je de samenwerking met een oud werknemer voortzetten in een andere constructie? Als je hem wilt laten werken als zzp-er, dan is dat mogelijk maar is hier zijn wel regels aan verbonden. Waar je precies rekening mee moet houden lees je in onderstaand artikel.

Niet in eerste instantie

Het is niet mogelijk om direct na het beëindigen van een dienstverband, de oud medewerker aan het werk te laten gaan als zzp-er. Van loondienst naar zzp-er is niet toegestaan. Het lijkt handig, de medewerker is al ingewerkt en je kunt wel iemand met ervaring gebruiken. Helaas werkt dit niet zo en dat heeft twee voorname redenen.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Eén van de spelregels voor het zelfstandig ondernemerschap, is dat een zelfstandige zich gedraagt als zelfstandig ondernemer. Hier zijn spelregels op van toepassing. Zo dient de zelfstandige voldoende risico te nemen en meerdere klanten te hebben, waarbij het werven van die klanten van groot belang is. Een zelfstandige kan niet om die eisen voor ondernemerschap heen. Voldoet de zelfstandige niet aan de spelregels voor ondernemerschap, dan wekt de zelfstandige de schijn van zelfstandigheid. Als een werknemer direct na het dienstverband zijn werkzaamheden voortzet als zzp-er, dan kan dit gezien worden als ‘schijnzelfstandig’.

Voorkom verkapt dienstverband

De eisen voor ondernemerschap komen voort uit fiscale wetgeving. Als werkgever val je onder andere wetgeving, namelijk het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht stelt dat een verkapt dienstverband moet worden voorkomen. Althans, als je de loonheffingen voor een werknemer bij de inzet van een zzp-er wil voorkomen. Het is dan belangrijk dat de zzp-er zich kan onderscheiden van zijn collega’s in loondienst. Op het moment dat een zzp-er net in dienstverband is geweest, is er weinig onderscheid. De kans is dan groot dat de ‘arbeidsrelatie’ wordt gezien als een verkapt dienstverband.

Wanneer kan een zzp-er wel werken voor een ex-werkgever?

Een oud werknemer als zzp-er laten werken is mogelijk, maar zoals gezegd niet in eerste instantie. Na een periode van zes maanden, na het einde van het dienstverband, is het mogelijk om de oud werknemer als zzp’er te laten werken. Deze zes maanden worden gezien als een periode die de zzp-er voldoende ruimte geeft om het ondernemerschap te benadrukken en een verschil tussen de zzp-er en de loondienst collega’s te zien ontstaan.

Hulp nodig?

Twijfel je over de inzet van ZZP-ers? Neem gerust contact met ons op.

Barbara de Vreugd
Barbara de Vreugd

Managing Business Partner // owner

CONTACT